Recept na pečený čaj

Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji.

Recept na pečený čaj

Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další.

Výhody pečeného čaje

Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete.

Ingredience na pečený čaj

  • 2kg jakéhokoliv ovoce
  • Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg
  • 2 lžičky skořice
  • 4ks badyánu
  • 5ks hřebíčku
  • 2 limetky/citrony
  • 2dcl rumu (není podmínkou)

Postup přípravy

Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády.

Příprava pečeného čaje

Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj.

Share

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *