Jak jíst dostatek vlákniny
Vláknina je důlěžitá kvůli podpoře správné peristaltiky střev, čistíje a stará se o tvorbu správného střevního mikrobiomu. Celkově nám tak pomáhá vi prevenci před mnoha zdravotními problémy. Dospělý člověk by měl denně sníst okolo 30 g vlákniny. Ovšem je otázkou, kolik z...
Čtěte více
Recept na tvarohové tyčinky
Tvarohové tyčinky jsou rychlý a velmi jednoduchý způsob, jak si vytvořit dobré mlsání na večer k televizi, nebo když se ohlásí nečekaná návštěva a vy zjistíte, že toho doma moc není. Stačí jen tři běžné ingredience a za pár minut nesete na...
Čtěte více
Co je to mononukleóza
Mononukleóza je virové onemocnění, které napadá především dospívající mládež, i když herpetoviry způsobující tuto nemoc v sobě nosí 90 % populace.Vzhledem k tomu, že se přenáší slinami, říká se mononukleóze také nemoc z líbání. Nemusíte se ale nutně líbat, abyste se nakazili....
Čtěte více
Jak se zbavit jarní únavy
Jaro je konečně tady, příroda se probouzí a sluníčko nás začíná hřát svými teplými paprsky. Radost z očekávaných slunečných dnů nám ale obvykle nevydrží dlouho, brzy se o slovo přihlásí únava a malátnost. Následkem dlouhé zimy a stravy ne příliš bohaté na...
Čtěte více
Jak upéct kringel
Kringel je věnec připravený z kynutého těsta ovoněného skořicí, který se splétá ze dvou copů vytvořených z rozkrojené rolády. Původně estonský moučník kringel je na povrchu křupavý a uvnitř krásně vláčný. Na první pohled se může zdát poněkud složitý na přípravu, brzy...
Čtěte více
Jak využít makový olej
Mák setý je využíván nejen v kulinářském umění, na přípravu oblíbených moučníků, někteří jedinci ho pěstovali pro získání opia a je tomu tak již od pradávna. Výsledkem je povolené určité množství pro pěstování. V posledních letech se začalo mluvit o makovém mléce...
Čtěte více
Zbavte se stresu a úzkosti pomoci meditace
Stres se stal naším každodenním společníkem a je velice těžké se ho zbavit. Vleklý nezvládnutý stres se může přeměnit v pocity úzkosti, až strach ze života – běžných každodenních situací. Zvládnout tyto stavy může vhodná meditace. V životě se občas přihodí něco,...
Čtěte více
Živáňská jehla
Tradiční slovenský pokrm, živáňská jehla nebo pečeně, je pochoutka vytvořená z vepřového masa. Dřív se často používalo maso skopové, protože ovcí běhalo po horských strání opravdu hodně. Dnes by se tato dobrota použitím jehněčího masa dost prodražila. Živáňská jehla je založená na...
Čtěte více
Recept na hovězí guláš
Každá domácnost si připravuje guláš podle rodinných receptů a tradic, a tak se může stát, že třeba sousedovic guláš bude úplně jiný než ten náš. Vždyť právě hovězí guláš patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel Čechů i zahraničních turistů. A protože více...
Čtěte více
Jak jíst před ranním cvičením
Pokud přemýšlíte nad tím, jakou máte zvolit stravu, když dbáte o fit postavu, jste v polovině cesty k úspěchu. Cvičení a strava totiž jdou ruku v ruce. Jídlo, kterým začínáme den je velmi důležité, ale jídlo, kterým začínáme ráno před cvičením je...
Čtěte více