Košík nemusí být úplně plný

Napsal

Košík nemusí být úplně plnýSmržovité houby. Tak na jejich pravou sezónu si sice ještě musíme chvilku počkat, ale také byste měli vědět, že právě tyto houby tvoří důležitou část naše jídelníčku.

Kde je hledat

Smrže a kačenka česká rostou v polozastiněných hájích, sadech, na zahrádkách. Plodnice velmi často najdeme pod osikami, třešněmi, jeřáby a střemhami. Rostou jednotlivě nebo ve skupinách a nevyrostou pouze při trvalém suchu. Všechny druhy smržů jsou jedlé. V přírodě je možná záměna za jedovaté ucháče obecné. Začátečníci proto ať raději své nálezy konzultují se zkušeným houbařem.

Kačenky mají srostlý klobouk s tření (nožkou). Rostou v lokalitách s vápenitým podložím a okrový odstín klobouku se snad přehlédne ve spadaném listí listnatých lesů.

Pěstují se především pro trh

Smržovité houby patří mezi více než 20 druhů, které se ve světě pěstují ve velkém (také čirůvky fialové). Od roku 1986, kdy v USA patentovali pěstování smržů, zájem nečekaně vzrostl.

Zkuste je v kuchyni

Intenzivnímu pěstování ovšem ekonomicky brání poměrně složitý vývojový cyklus těchto hub. Před kuchyňskou úpravou je nutné plodnice spařit. Smrže s majonézou předčí i pravý humrový salát. Mohou se dusit na másle, připravit s vajíčkem, plnit masem nebo zeleninou, nakládat do octa. Jako velkou delikatesu si můžete připravit výborný pudink nebo pomazánku. Tyto houby jsou velmi oblíbené ve francouzské kuchyni.

Recept

Smržový mls
Suroviny : 750 g smržů, 210 g polohrubé mouky, 3 vejce, sekaná šalvěj, sůl, mletý černý pepř a tuk.

Sýrová omáčka : máslo, polohrubá mouka, drůbeží vývar, sladká smetana nebo šlehačka, mletý muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, dva druhy sýra (čedar, niva), špetka kurkumy a šafrán.

Očištěné, nadrobno posekané a na tuku podušené houby smícháme s vejci, moukou, solí a šalvějí. Osolíme, opepříme. Z těsta tvarujeme šišky nebo placičky, které osmažíme dozlatova. Naskládáme je do vymazané nádoby, zalijeme sýrovou omáčkou a zprudka zapečeme 15 minut. Sypeme petrželkou.

Omáčka : Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme horkým drůbežím vývarem a krátce povaříme. Přilijeme smetanu nebo šlehačku a dochutíme solí. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci.

Skvělou přílohou jsou americké brambory nebo rozmačkané brambory upečené ve slupce.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *