Jak využít makový olej

Napsal

Mák setý je využíván nejen v kulinářském umění, na přípravu oblíbených moučníků, někteří jedinci ho pěstovali pro získání opia a je tomu tak již od pradávna. Výsledkem je povolené určité množství pro pěstování.

V posledních letech se začalo mluvit o makovém mléce a makovém oleji. Jak se takový olej získává? Zralá zrna máku, když ještě neobsahují opium, se lisují za studena, aby se zachovaly všechny potřebné živiny a látky. Tepelné zpracování by o dost snížil kvalitu oleje.

Makový olej obsahuje množství minerálů

Makový olej je úžasný doplněk stravy s vysokým obsahem mastných kyselin omega-6. Významný je i obsah vápníku, ten je obsažen v takové míře, že ho tolik nenajdete ani v kravském mléce. Vlastnosti oleje jsou dost podobné lněnému či konopnému, především kvůli vysokému podílu minerálů (železo, zinek, draslík, fosfor a hořčík), bílkovin, vláknin, vitamínů a sacharidů.

Vliv makového oleje na lidský organismus

Makový olej může být vhodnou prevencí proti řídnutí kostí (osteoporóza), pomáhá udržovat pevné kosti a klouby. V případě, že trpíte nedostatkem železa, tedy anémií, nebo míváte časté migrény, jistě se vám vyplatí mít doma po ruce makový olej.Pozitivní vliv na váš organismus mají esenciální mastné kyseliny obsažené v oleji, které jsou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. V neposlední řadě příznivě ovlivňuje průběh kožních onemocnění, ať už se jedná o lupénku či ekzém.

Použití oleje

Makový olej má všestranné využití. Můžete ho používat zevně na různé dermatologické problémy, stejně jako ke zpevnění vlasů a nehtů. Účinně hydratuje a zjemňuje pokožku, dodává pleti mladistvý vzhled.

Jeho jemná vůně a chuť je důvodem, proč se s oblibou přidává do různých salátů. Není však vhodný k tepelné úpravě, aby neztratil své důležité hodnoty. Doporučená denní dávka by měla být lžička ráno na lačno a lžička večer před spaním.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *