Jak provádět strečink před posilováním

Napsal

Pojem strečink v sobě kombinuje zahřátí svalů pro pozdější výkon, cílené protažení celého těla a po tréninku pak uvolnění svalů pro lepší regeneraci. Jestliže ho provádíte pečlivě, udržíte své svalstvo pružné a odolné při jakékoliv zátěži.

Díky strečinku minimalizujete případné natažení svalu či poranění úponů. Věnujte proto strečinku před každým cvičením (a před posilováním obzvlášť) dostatek času a nepodceňujte ho. Buďte ovšem opatrní a seznamte se nejprve se základními pravidly strečinku, abyste si z nevědomosti nezpůsobili spíš škodu než užitek. To, že strečink provádíte špatně, signalizuje bolest při provedení.

Statický strečink

Při posilování se obvykle dává přednost statickém strečinku, to znamená, že se tělo na posilování zahřívá pomalými plynulými pohyby. Organismus je třeba nejdříve připravit na přicházející zátěž, svaly je nutné pořádně prokrvit a citlivé šlachy zahřát a protáhnout. Samotný strečink, kdy se snažíme protáhnout  svaly, je na začátku tréninku nevhodný, před tréninkem je neprotahujeme, ale rozhýbáváme, aktivujeme. Pokud ho opravdu protáhnete, sval se uvolní, protože se cítí být po výkonu a očekává pasivitu. Snižuje se rychlost a síla jeho kontrakce, tělo tak není připravené na zátěž a jeho výkony se naopak zhoršují.

Bezpečný strečink

Držte se důležitých zásad, které se řídí principem, že se  začíná tím nejjjednodušším cvičením a postupně se přidává na složitosti. Naprosto zásadní podmínkou a ukazatelem správně provedeného strečinku je skutečnost, že vás nebolí. V případě pociťovaného odporu v určité pozici setrvejte několik vteřin a poté se vraťte do původní polohy. Po celou dobu si hlídejte své dýchání, dýchejte pravidelně a nezadržujte dech ani při vypětí. Strečink před posilováním je spíše taková lehké protažení a zahřátí po dobu asi 23 – 3 minut. Teprve až  potom je vaše tělo a svaly řádně připravené k vlastnímu posilování.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *