Novinky v hubnutí

Napsal

Novinky v hubnutíSnažíte-li se udržet si štíhlou linii , určitě často přemýšlíte nad tím, jestli správně jíte. Nabízíme vám odpovědi na nejčastější otázky.

Štíhlá díky dělené stravě?

Dělená strava se zakládá na myšlence, že tělo tráví odděleně stavu bohatou na bílkoviny a na sacharidy. Právě dělení potravin podle těchto látek by mělo mít zeštíhlující účinek. Ve skutečnosti má úbytek hmotnosti na svědomí velké množství ovoce a zeleniny. V teorii dělené stravy jsou totiž ovoce a zelenina neutrálními potravinami, které si lze kombinovat jak s masem a rybami, tak i s chlebem. Takže sníte ovoce a zeleniny větší množství než obvykle.

Z těstovin nebo brambor se přibírá?

Jeden z dlouho tradovaných omylů je, že potraviny bohaté na sacharidy přidávají na tloušťce. Je to asi proto, že se s nimi vykrmují prasátka. U lidí se však sacharidy na tuky přeměňují jen v tom případě, když je jejich potrava extrémně chudá na tuky, ale zároveň obsahuje velké množství sacharidů. Při normální vyvážené stravě se to nestává.

Lze zhubnout jen na vybraných partiích?

Mnoho přípravků na hubnutí slibuje odbourání tuku na problémových místech – na břiše, stehnech a zadečku. Pravda je však taková, že tělo nejdříve odbourává tuk na tváři a dekoltu. Jestliže chcete zhubnout jen na stehnech nebo bříšku, dopracujete se ke své vysněné postavě jen díky cílenému cvičení a vyvážené stravě, která bude bohatá na vlákninu a chudá na tuky.

Jsou všechny light produkty opravdu nízkotučné?

Při nákupu si kromě nápisu „light“ na potravinách začněte všímat i dalších informací. Ne všechny výrobky s tímto označením se „kamarádí“ se štíhlou linií. Nápis „lehké“ se totiž může vztahovat nejen na kilojouly, ale i na množství soli, alkoholu, kofeinu a další obsažené látky. Proto si vždycky pořádně přečtěte, na co vlastně se propagované označení vztahuje.

Škodí umělá sladidla zdraví?

Sladidla sice pomáhají ke štíhlé linii, ale zároveň se mnozí lidé obávají toho, že vyvolávají rakovinu. Nic z toho se však vědecky neprokázalo. Naopak, nejnovější zjištění vědců hovoří o tom, že umělá sladidla nemají na vznik rakoviny vliv. Ale jestliže cukr dodaný tělu umělými sladidly tvoří více než desetinu denního příjmu energie, ke zhubnutí nepovede.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *