Fíky zlepší náladu a pomůžou zhubnout

Napsal

Fíky zlepší náladuUrčitě si občas pochutnáváte na sušených fících. Nebojte se dopřát si je častěji, protože mají relativně málo kolojoulů a díky tomu příznivě působí na zažívání.

První zprávy o pěstování fíků se datují do období více než 3000 let př. n. l. Původně pocházejí fíky z Orientu, ale dnes už se pěstují i v Řecku, Turecku, Španělsku, Itálii a v Portugalsku.

Čerstvé fíky

Čerstvé ovoce chutná medově sladce, jeho měkká dužina se rozplývá na jazyku. Obsahují až 80 % vody, 25 % cukru, vitaminy A, C, B1, B2 a mnoho dalších účinných látek. Nejvzácnější jsou enzymy, které podporují trávení a také vláknina, jež konzumenta nasytí. Čerstvé fíky se bohužel nedají přepravovat na větší vzdálenosti, proto se konzervují sušením. Při nízké teplotě vydrží čerstvé jen dva týdny. Proto – pokud budete mít možnost – vychutnejte si je na dovolené u moře.

Sušené plody

Sušené plody obsahují 18 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a asi 1 % tuku. V sušeném stavu vydrží několik měsíců, občas je však zkontrolujte, protože mohou být napadené různými nepříjemnými roztoči.

Pomoc při hubnutí

Fíky obsahují 970 kj na 100 g. I u opravdových jedlíků dokáží nejen nasytit, ale také zahnat hlad. Jsou vhodnou přesnídávkou pro ty z vás, které se právě pokoušíte shodit přebytečné kilogramy ze zimního období.

Zlepšují trávení

Nejenže fíkové plody zlepšují trávení, ale působí i jako přirozené projímadlo. Trpíte-li zácpou, problém vám pomůže spolehlivě vyřešit pár sušených fíků. Kromě toho zvyšují vaši výkonnost a soustředění. Povzbuzují totiž nervy a mozek.

To nejdůležitější nakonec

Fíky jsou přírodním antidepresivem – zlepší vám náladu za všech okolností.

Tip: Cukr může na povrchu rychle po usušení vykrystalizovat, proto na sušených fících často bývá bílý povlak. Jestli chcete snížit energetický příjem, omyjte fíky s „povlakem“ ve vlažné vodě od zbytečného cukru. Chuť tím nijak neovlivníte. Pouze se zbavíte nežádoucího cukru, který by se poté usazoval na vašem těle.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *