Baklažán – přínos a recept

Pokud jde o baklažán neboli lilek, v naší kuchyni není častým hostem. Přitom je to docela škoda, můžete si z něj připravit výborná jídla, která vám připomenou dovolenou u Černého nebo Středozemního moře.

Jeho velkým pozitivem je množství cenných výživných látek (kvalitní bílkoviny, organické kyseliny nebo třísloviny.), hodně vlákniny a minimum kalorií. Obsahuje asi 90 % vody, náramně se tedy hodí do dietního jídelníčku.Obsahuje hodně draslíku a dalších stopových prvků jako je železo, hořčík, zinek nebo mangan. Je cenný pro obsah provitamínu A, kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B a flavonoid rutin (známý jako vitamín P), který je prospěšný zejména pro cévy a kardiovaskulární systém.

Čím je lilek prospěšný

Má antibiotické a antibakteriální účinky., působí močopudně, podporuje činnost srdce a kardiovaskulárního systému, upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zlepšuje zažívání, čistí střeva, pozitivně ovlivňuje činnost žlučníku a jater. Také podporuje imunitu, zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a dokonce je znám jako afrodiziakum. Rozhodně stojí za to vyzkoušet nějakou lahůdku připravovnou z baklažánu, například  musaku – pokrm známý na Balkánském poloostrově.

Musaka z lilků – recept

2 baklažány nakrájejte na plátky , rozložte na tác nebo utěrku a osolte. Lilky se začnou “potit”, tím se zbaví hořkosti.

Mezitím si nakrájejte cibuli, osmažte na oleji a přidejte mleté maso. Orestujte ho ze všech stran, přidejte koření (sůl, pepř, saturejku, červenou papriku sladkou, může být i pískavice neboli řecké seno – občas se dá sehnat přímo směs na řeckou musaku nebo si ji někdo vozí z cest).

Do zapékací misky dejte vrstvu lilků a střídejte s vrstvou masa. Na poslední vrstvu (lilky) nalijte bešamel, poklaďte nakrájenými rajčaty a dejte zapéct. Pečte pomalu cca na 150° C asi 50 minut, prostě do růžova. Místo bešamelu můžete zvolit lehčí variantu: rozkvedlejte 2 vejce s bílým jogurtem a musaku přelijte touto směsí. Pokračujte stejně.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *