Bylinková zahrádka je něco jako ráj

Napsal

Chcete-li mít po ruce čerstvé bylinky po celý rok a s jejich pomocí dodávat vašim pokrmům úplně jiný rozměr, pak je bylinková zahrádka výborným nápadem, jak tuhle představu proměnit ve skutečnost. Bylinky hojně využijete nejen při vaření, ale mohou vám pomoci i při léčbě nejrůznějších zdravotních problémů nemluvě o skutečnosti, že nádherně provoní vaše bydlení.

unspecified

Sušené bylinky sice pořídíte v každém obchodě, ovšem co se vůně a chuti týče, ani zdaleka se nemohou rovnat těm čerstvým. Bylinková zahrádka pro vás bude příjemným koníčkem, zvláště když si budete moci vypěstovat takové bylinky, které máte nejraději. I my jsme pro vás našli několik bylinek, které si hravě vypěstujete i doma.

Voňavá bylinková zahrádka u vás doma

Jestliže si chcete bylinky pěstovat doma, nejdříve vám prozradíme základní podmínky pro její založení, které se vám zaručeně budou hodit. V první řadě je důležité najít bylinkám správné místo, kde bude dostatek světla. Dalším důležitým bodem je teplota, která by se měla pohybovat okolo 20°C. Opomenout nesmíme ani doporučení investovat do kvalitního substrátu, do kterého je možní přimíchat trochu písku.

Bylinková zahrádka, aneb co pěstovat?

Bylinek vhodných k pěstování v domácích podmínkách je celá řada. Záleží jen na vás, které si rozhodnete zasadit do květináčku – řídit se můžete tím, jaké bylinky používáte při vaření, přípravě čaje nebo jako pomoc při zdravotních neduzích. A co si doma můžete pěstovat?

Meduňka

Bylinka vonící citronovo-medově je vhodná pro použití do nápojů, domácích zmrzlin nebo pudinků. Kdo ji nevyužije v kuchyni, toho potěší ze zdravotního hlediska, kdy se používá na nejrůznější neduhy: nespavost, bušení srdce, problémy s trávením či pomoc od migrény.

Bazalka

Uměli byste si představit pizzu bez bazalky? Asi jen stěží! Tato typicky italská bylinka má výraznou chuť i vůni a dá se používat nejen v kuchyni, ale i jako lékařský pomocník. Sklízí se několikrát do roka.

Koriandr

Koriandr je koření, které se často nepoužívá a to je škoda. Zvláště pokud si doma pečete domácí pečivo, pak je tato bylinka pro vás jako stvořená! Nejlépe se mu daří na slunečném místě, kde kolem sebe bude šířit svou typickou vůni, která připomíná kombinaci šalvěje, borovice a citronu.

Tymián

Tymián je velice oblíbený především ve Středozemí, kde si jej oblíbili pro jeho chuť i vůni, která je nezaměnitelná. Používá se především při přípravě ryb a zvěřiny a určitě i vy pro něho u vás doma najdete využití. Pokud jej smícháte s bazalkou a oreganem získáte ideální bylinkovou variaci pro domácí pizzu.

Share

Jsem moc ráda, že se mohu podílet na tvorbě tohoto webu. Je mi potěšením připravovat pro Vás články z nejrůznějších oblastí, pro něž čerpám informace ze svých vlastních zkušeností. Nejraději mám články na téma vztahů, módy, krásy a bytového designu. Psaní článků je mou vášní a třetím rokem i největším koníčkem. Jsem ráda, že se o to můžu s Vámi podělit :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *