Fíky se skořicovou pěnou

Napsal

Máte chuť na dobrý dezert? O Vánocích vaše chuťové buňky určitě potěší fíky a skořice.

Potřeby pro dvě osoby

1 malý pomeranč
3 zralé modré fíky
1 žloutek
1 polévková lžíce práškového cukru
Trocha mleté skořice
7 lžic mléka (s obsahem 1,5 % tuku)
Šalvěj na ozdobu

Postup

Pomeranč omyjeme, otřeme dosucha a oloupeme tak, abychom odstranili i bílou vrstvu pod slupkou. Jednotlivé kousky pomeranče vyloupneme z kůžičky. Tři kousky vložíme do síta a vidličkou rozmačkáme, mělo by to stačit na čtyři polévkové lžíce.
Fíky pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Vložíme do misky a pokapeme 2 lžícemi pomerančové šťávy.
Hrnec pro vodní lázeň naplníme asi na šířku ruky vodou a přivedeme do varu. Fíky a pomeranč připravíme na mělký talíř.
Ve vhodné žáruvzdorné misce smícháme žloutek s cukrem, skořicí a 2 lžícemi pomerančové šťávy.
Nakonec misku postavíme do horké, ale ne vařící, vodní lázně a přimícháme mléko. Hmotu pak metličkou tak dlouho důkladně šleháme, dokud se neobjeví pěna. Ihned na ni rozdělíme fíky ozdob a ozdobíme šalvějí.

Skořicová pěna k fíkům je vynikající pochoutka. Musíte si být ale jistá, že žloutek pochází ze zcela nezávadného chovu drůbeže, kde vám nehrozí žádná infekce salmonelózy.

TIP : Sladkou pěnu můžete libovolně obměňovat. Místo skořice můžete použít také kardamon, citrónový likér nebo vanilku. Dbejte na to, aby vodní lázeň nebyla vařící, jinak se vajíčko může srazit.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *