Dobré maso si můžete vyudit i sami!

Napsal

Letní večery jsou přímo ideální na rodinnou domácí sešlost. Při této příležitosti si můžete nejen ogrilovat kvalitní maso, ale můžete si připravit i chutný pokrm z domácí udírny. Postup přípravy je opravdu jednoduchý, v dnešním článku si představíme, jak si maso na uzení připravit a jak si v domácích podmínkách postavit funkční udírnu.

Maso na uzení

Maso na uzení

Jak maso na uzení připravit?

Naložení masa na uzení je opravdu snadné, zvládne jej každá šikovnější kuchařka či kuchař. Naprosto zásadní je jeho správné nasolení, které je základem správného uzení masa. Právě sůl je totiž ideálním pomocníkem, protože dokáže maso udržet ve stavu, kdy se nebude kazit a jeho konzistence zůstane naprosto pevná. Nepoužívejte ale příliš mnoho ingrediencí, neboť ty by mohly přebít i samotnou chuť masa.

Suché solení nebo nakládání masa do roztoku?

Jedná se o dva nejpoužívanější případy připravení masa na uzení. Suché solení se hodí zejména na větší kusy masa, jako například na šunku. U tohoto způsobu přípravy je velmi důležitá rovnoměrnost, tudíž by proces řádného nasolení měl trvat asi měsíc. U menších kusů to může být pouze pár týdnů. Nakládání masa je vlastně jeho máčení v roztoku vody a soli. Do vody můžete přidat i dochucovadla, avšak základní ingrediencí je sůl. Maso je poté o něco lehčí a udrží si po pečení či uzení dostatečné množství šťávy.

Použít můžete vlastní udírnu

Pokud doma nemáte udírnu, můžete si ji jednoduchým způsobem vytvořit. Domácí udírna se bude skládat ze základní desky, na kterou se nejčastěji používá beton. Na ní se nachází kouřová skříňka, dále pak dvířka, kouřovod a hlavně topeniště. Bez něj totiž nikdy udit nebudete. Musí být vždy o něco níže než samotný udicí prostor. Jeho velikost musí být o něco menší a měli byste jej vyložit i šamotovým obkladem, abyste uvnitř dosáhly co nejvyšší teploty.

Uzení masa i stavba domácí udírny jsou opravdu jednoduché. Pořádné zahradní posezení se jistě neobejde bez kvalitně, a hlavně chutně zpracovaného masa.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *