Kdy je správný čas ke změně 1. díl

Napsal

Kdy je správný čas ke změně 1. dílObezita trápí mnoho lidí na celém světě. Obézní jedinec se cítí často velice špatně psychicky, mohou se u něj objevit deprese, ale jsou to především zdravotní rizika jako například diabetes, onemocnění kardiovaskulárního systému, nemoci kloubů, kyčlí či kosterního aparátu.

Řekněte včas STOP

Uvědomte si, že zdraví máte ve vlastních rukou a můžete sami ovlivňovat kvalitu svého života. Prvním znamením, které je dobré poslechnout, je nedopnutý knoflík u kalhot, dalším varovnějším ukazatelem je oblečení o několik čísel větší.

Kdy hmotnost varuje? Spočítejte si BMI

BMI – body mass index = váha : výška postavy na druhou
BMI : normální je 19 – 24,9 ; nadváha se počítá od 25 do 29,9 a obezita od 30 do 40.
– napoví i obvod pasu. Pokud je u žen větší než 80 centimetrů, měla byste se mít na pozoru. Velkým rizikem je pak obvod, který měří 88 centimetrů a více. Muže by měl varovat obvod pasu větší než 94 centimetrů. Velkým rizikem je pro ně pak obvod se 102 centimetry.

Ocitáte se v rizikové oblasti vzniku vážných onemocnění spojených s nadváhou a obezitou. Dalším důležitým ukazatelem je procento tuku v těle. U žen hrozí nebezpečí v případě, že je procento tuku větší než 30 procent, u mužů pak větší než 20 procent.

Hruška nebo jablko

Jablko, tzv. androidní typ : tuk se usazuje především na břiše, nohy jsou v porovnání s tělem štíhlejší. Tento typ je více ohrožen na zdraví.
Hruška, tzv. genoidní typ : silnější spodní část těla, zadek a stehna, neboť tam se tuk usazuje nejvíc.

Ani štíhlým se postava nelíbí

Mnoho žen, které jsou velice štíhlé, stále není spokojeno se svou postavou. Chtějí zhubnout a hlavně se chtějí podobat modelkám z časopisů. Jsou štíhlé, ale mají pocit, že nějaké to kilo musí ještě shodit. Představuje to jeden z extrémů, kdy ztratíte skutečnou představu o své postavě. Je sice zdravé udržet si hmotnost, ale tu správnou, kdy se budete cítit fit, a nebude ohroženo vaše zdraví.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *